CROS İŞİTME CİHAZI UYGULAMASI (TEK TARAFLI İŞİTME KAYBINDA)
Samsun’da bir işitme cihazı merkezinde odyolog olarak çalışmaktayım. Merkezimizde geçen gün konu ile ilişkili uygulama yaptığım kullanıcının annesi, çocuğunun tek taraflı işitme kaybı olduğunu ve cros işitme cihazı uygulamasının yapılması gerektiğini ancak daha önce başvurdukları işitme cihazı merkezlerinde cros işitme cihazlarının mevcut olmadığını veya merkezlerin cros uygulama yapmadıklarını belirtti. Hasta yakınının bu sözlerinden hareketle Samsun’da yaygın uygulaması olmayan cros işitme cihazları ile ilgili kısa bir metin hazırlamaya karar verdim.
Cros işitme cihazları, özellikle tek taraflı işitme kaybı olan bireyler için tasarlanmış özel işitme cihazlarıdır. (Aksesuar cihazlar olarak da geçer). “Cros” terimi, “CROS” (Contralateral Routing of Signal) kelimesinin kısaltmasıdır. Cros işitme cihazı uygulaması temel olarak işitme kaybı olan kulağa takılan bir mikrofon ve işitme kaybı olmayan kulağa takılan bir alıcı ile gerçekleşir. İşitme kaybı olan kulağa takılan mikrofon, gelen sesleri yakalar ve bu sesler mikrofon tarafından alınıp işitme kaybı olmayan kulağa iletilir. Böylece kullanıcı işitme kaybı olan kulağından gelen sesleri de duyabilir hale gelir.
Cros işitme cihazının kullanımının kullanıcıya önemli faydaları bulunmaktadır. Bu uygulama kullanıcıların çift taraflı işitme yeteneğini destekler, gürültülü ortamlarda işitme kalitesini artırır, işitme kaybından kaynaklanan sosyal izolasyonu azaltır ve özellikle okul çağındaki çocukların akademik başarısında da önemli bir etkiye sahiptir.
Gelelim uygulama kısmına :)
Samsun’da çalıştığım firma, Signia işitme cihazı markasıyla anlaşmalıdır. İşe başladığımdan bu yana Signia markasıyla çalışsam da her markanın standart işitme cihazları ile uyumlu olarak kullanılabilen cros işitme cihazları bulunmaktadır.
Signia markasının cros işitme cihazları markanın standart kulak içi, hazır kanal içi (silk) ve receiver cihazları ile uyumludur. (Hasta memnuniyeti açısından android telefon bağlantılı Ax serisi ya da MFO özelliği olan işitme cihazlarını tercih etmenizi öneririm).
Girişte belirttiğim M.U.Y. (8 yaş) isimli çocuk hastama cros uygulamamda android ile uyumlu receiver cihaz kullandım. Hastamın sağ kulağında ileri derece işitme kaybı vardı ve sol kulağı ise 18 db ile normal işitme düzeyindeydi.
Cros dediğimiz aksesuar cihazını sağ kulağa yani işitme kayıplı kulağa; normal işiten kulağa ise standart işitme cihazını (Signia pure 1AX) yerleştirdim.(Böylelikle sağ taraftan gelen sesler sol tarafa iletilmiş oldu).
Bu basit uygulamada önemli olan nokta cros uygulamayı yapacağımız kulak seçimi ve cros cihazla uyumlu işitme cihazı seçimidir. Firmalar ürün kataloglarında cros ile uyumlu standart cihazları belirtmiş durumdadır. Uygulama esnasında kullanıcı ekstra bir talepte bulunmadığı sürece ek modifikasyonlara bile gerek olmayacaktır. Çünkü standart işitme cihazı taktığımız sol kulak normal işitme düzeyine sahiptir. (Eğer hastamın sol kulağında da işitme kaybı mevcut olsaydı o zaman yapacağımız uygulamanın ismi BİCROS olurdu ve daha farklı modifikasyonlar gerekebilirdi.)
Umarım uzman arkadaşlarım için bilgilendirici bir yazı olmuştur.