İşitme Cihazlarında Enerji Kaynakları: Pille Ve Şarjla Çalışan Sistemler

Ayşen Karalı
3 min readApr 10, 2023

--

İşitme cihazlarında kullanılan enerji kaynakları cihazın performansı, kullanım kolaylığı ve maliyet üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Günümüzde işitme cihazlarının enerji kaynakları genellikle pilli veya şarjlı sistemler şeklinde karşımıza çıkmaktadır.

Herkese merhaba!

Bu yazımda, işitme cihazı merkezimizde kullanıcıların cihaz seçimi yaparken sıklıkla dile getirdiği “Pilli işitme cihazı mı, şarjlı işitme cihazı mı tercih etmeliyim?” sorusunu ele alacağım. İki tip enerji kaynağını karşılaştırarak bu konuda daha net bir cevap sunmayı hedefliyorum. İyi okumalar dilerim.

Şarjlı İşitme Cihazları:

Şarjlı işitme cihazları, genellikle lityum-iyon bataryalar kullanarak enerji sağlarlar. Bu cihazlar, şarj edilebilir bataryaların sağladığı avantajlar ve modern teknolojinin sunduğu konfor nedeniyle giderek daha popüler hale gelmektedir.

(Lityum iyon bataryalar, yüksek enerji yoğunluğu, hafiflik, hızlı şarj özellikleri ve uzun ömürleri sayesinde sadece işitme cihazı teknolojisinde değil akıllı telefon, tablet gibi sıklıkla kullandığımız teknolojik araçlardan elektrikli otomobillere kadar birçok alanda kullanılmaktadır.)

Avantajları:

  • Uzun pil ömrü: Lityum iyon bataryalar, kullanıcıların günlük kullanım süresine göre 24 saate kadar enerji sağlayabilir. (Örneğin, Signia’nın Motion Charge & Go işitme cihazları, 26 saate varan enerji sağlamaktadır.)
  • Çevre dostu: Şarj edilebilir bataryalar, tek kullanımlık pillere göre daha az atık oluşturarak çevreye daha az zarar verir.
  • Kolay kullanım: Şarjlı işitme cihazları, kullanıcıların pil değiştirme zahmetinden kurtulmasını sağlar. İşitme cihazının tam olarak şarj süresi yaklaşık 3–4 saat sürer. Özellikle yaşlı, fiziksel engelli kullanıcılar ve çocuklar için, şarjlı işitme cihazları daha pratik bir seçenek olabilir.
  • Uzun vadede düşük maliyet: Şarj edilebilir bataryaların uzun ömrü sayesinde çinko pillere göre uzun vadede daha düşük maliyet sunar.
  • Teknoloji ve özellikler: Genellikle şarjlı işitme cihazları pille çalışan işitme cihazlarına göre daha gelişmiş teknolojilere ve özelliklere sahiptir.
  • Suya dayanıklılık: Şarj edilebilir işitme cihazlarında pil kapağı bulundurmadığından pille çalışan işitme cihazlarına göre suya daha dayanıklıdır.

Dezavantajları:

  • Yüksek başlangıç maliyeti: Şarjlı işitme cihazları, çinko-hava pil kullanılan cihazlara göre başlangıçta daha maliyetlidir. Kullanıcılar işitme cihazlarıyla beraber uyumlu şarj cihazını da almak durumundadır.
  • Zamanla azalan batarya ömrü: Tüm şarj edilebilir bataryalar gibi, lityum-iyon bataryaların kapasitesi de zamanla azalır ve değişim gerekebilir.

Pilli İşitme Cihazları:

İşitme cihazlarında kullanılan çinko-hava pilleri, uzun yıllardır tercih edilen ve yaygın olarak kullanılan enerji kaynaklarındandır. Bu cihazlar, daha düşük başlangıç maliyeti ve daha fazla işitme cihazı seçeneği sunarak işitme cihazı kullanıcıları için hala popüler bir seçenektir.

(Çinko hava pilleri, çinko ve oksijenin kimyasal reaksiyonundan enerji üretir. Hava, pilin içindeki çinko ile reaksiyona girerek enerji sağlar. Pillerin üzerinde bulunan koruyucu tabaka çıkarıldığında hava ile temas sağlanır ve pil enerji üretmeye başlar.)

Avantajları:

  • Düşük başlangıç maliyeti: Pilli işitme cihazları, şarj edilebilir modellere göre daha düşük başlangıç maliyetine sahiptir. Aynı zamanda Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) devlet raporlu işitme cihazı kullanıcılarına yılda bir kez olmak üzere (104 adet) pil desteği de sunmaktadır. Fakat bu miktar cihaz modeli, kullanım süresi gibi değişkenlere bağlı olarak çoğu zaman yeterli değildir.
  • Geniş model seçeneği: Pilli işitme cihazları, daha fazla model seçeneği sunarak kullanıcıların ihtiyaçlarına daha iyi uyarlanabilir.
  • Seyahat dostu: Pilli işitme cihazları, şarj cihazı taşıma ihtiyacını ortadan kaldırarak seyahatlerde daha pratik olabilir.

Dezavantajları:

  • Düşük pil ömrü: Çinko-hava pillerin ömrü genellikle birkaç gün ila bir hafta arasında değişir ve sık sık değiştirilmesi gerekir.(İşitme cihazının teknolojik özellikleri arttıkça da daha fazla pil tüketimi gerçekleşir.)
  • Pil değiştirme zahmeti: Kullanıcıların düzenli olarak pil değiştirmesi gerektiği için bu işlem zamanla zahmetli hale gelebilir.
  • Uzun vadeli yüksek maliyet : Çinko-hava piller sürekli olarak değiştirilmesi gerektiği için uzun vadede maliyeti şarjlı işitme cihazlarına göre daha fazladır.
  • Teknik servis desteği: Pil ile çalışan işitme cihazlarında şarjlı işitme cihazlarından farklı olarak pil kapağı kısmı bulunur. Pil kapağı kullanıma bağlı olarak tamir ihtiyacı gerektirebilir.

Özetle kullanıcının yaşam tarzı, ihtiyaçları, beklentileri ve bütçesi göz önünde bulundurularak en uygun işitme cihazı seçimi yapılmalıdır. Her kullanıcı birbirinden farklı olduğu için, kişisel değerlendirmeler ve denemeler ile en iyi seçeneği belirlemek faydalı olacaktır.

--

--

Ayşen Karalı
Ayşen Karalı

No responses yet