Kulak Kalıpları Hakkında…
M.C. isimli hastamın şubemize yaptırdığı kulak kalıbı ile ilgili yaşadığı şikayetten bahsetmek ve kulak kalıbı malzemeleri hakkında genel bir bilgi vermek istiyorum.
İşitme cihazlarında kulak kalıbı, kullanıcının kulağına uygun şekilde özel olarak üretilen bir parçadır. Kulak kalıbı kullanıcının ihtiyacına göre silikon (biopor kalıp) ya da akrilik malzemeden yapılır. (Kalıp tipi seçimine uzman karar verir).
Hastamın şikayetinden bahsetmeden önce aşağıya kulak izi almak için gerekli malzemeleri sıraladım ve kulak izi alınma süreci ile alakalı beğendiğim örnek bir video ekledim. (Ürünlerin marka kalitesi ya da fiyatları hakkında bilgim olmadığından temsili görseller ekledim. Kendi işletmesi olan ya da konuyla ilgili bilgi sahibi olan arkadaşlarım geri dönüş sağlarlarsa sevinirim). :)
Kulak izi almak için gerekli olan malzemeler;
- 1-Kulak izi macunu(otoform)
- 2-Şırınga
- 3-Otoskop
- 4-Işıklı çubuk
- 5-Kulak izi süngeri (otoblok)
(Yukarıdaki video özellikle mesleğe yeni başlayan arkadaşlarım için çok faydalı olacaktır. Ben bu tip global videolar izleyemeyi daha faydalı buluyorum.)
Genel bilgilerden sonra sonunda bahsetmek istediğim konuya geçiyorum… :)
Macun ve katalizörler kulak izi alımı için temel malzemelerdendir. Birinci ve ikinci görsellerde iki farklı tip macun ve katalizör görüyoruz. Hastanın kulağında macunun donması ve izin çıkabilmesi için katalizör kullanmak zorunludur. İki farklı görseldeki katalizörün kullanım oranları birbirinden farklıdır. İkinci görseldeki katalizör kullanılan macun miktarına göre ayarlanmaktadır. Fakat ilk görselde gördüğünüz katalizör macun ve kulak izi macunu( genellikle sarı yeşil renk) 1e1 oranda kullanılmalıdır. Kulak izi alınımındaki bir diğer önemli faktör de katalizör ve macunun homojen olarak karışmasıdır. Hangi tipte katalizör kullanılırsa kullanılsın. Homojen bir görünüm alınmadan şırıngaya doldurulmamalıdır.
Silikon (biopor) kalıplar bildiğiniz gibi son aşamada pürüzsüz bir görünüme sahip olmalıdır. Teknik servisten (kulak izi aldıktan sonra teknik servisi kalıba son şeklini verir) M.C. isimli hastamın hazır kalıbı bana ulaştığında silikon kalıbın üstünde pürüzler olduğunu fark ettim. Açıkçası teknik servisle ilgili bir problem olduğunu düşünüp ona yönelik bir servis kaydı açıp yeniden teknik servise gönderdim. Sonrasında teknik servisten de macunun homojen olarak karışmadığı durumlarda silikon kalıbın pürüzlü (kalıbın üstünde nokta nokta şeklinde kabarcıklar) olacağı şeklinde geri dönüş aldım. :) Kural olarak öğrendiğim bu bilginin olmazsa olmaz bir kriter olduğunu görmüş oldum kısaca.
Aşağıya kulak izi alındıktan sonraki aşamaları da ekledim. Odyoloji ile doğrudan ilgili olmasa da merak edenler için faydalı videolar olacaktır…
Umarım bilgilendirici bir yazı olmuştur. :)