Çift Taraflı İşitme Cihazı (Bilateral) Kullanımının Önemi
Merhaba.
Ülkemizde, çift taraflı işitme cihazı kullanım oranı %25 iken, Avrupa Birliği, İngiltere ve Amerika’da bu oran %80'lere ulaşmaktadır. İşitme cihazının halen toplum tarafından “engel” olarak algılanması, uzmanların bilgi eksikliği, potansiyel kullanıcıların yetersiz bilgilendirilmesi ve ekonomik problemler bu oranı açıklar niteliktedir.
İşitme duyumuz da tıpkı görme duyumuz gibi çift taraflı tasarlanmıştır. Basit bir anlatımla görme probleminde çift cam çerçeve uygulaması yapıldığı gibi her iki kulakta olan işitme kaybında da çift taraflı işitme cihazı uygulaması yapmak gerekmektedir. Bu yazımda her iki kulakta işitme kaybı olması durumunda yapılan yetersiz uygulamalara dikkat çekmeyi ve çift taraflı işitme cihazı kullanımının avantajları konusunda farkındalık yaratmayı hedefliyorum.
Çift Taraflı İşitme Kaybında Çift Taraflı İşitme Cihazı Kullanım Avantajları:
- Konuşmayı Anlamada Artış Ve Doğal Duyma Deneyimi: İşitme cihazı kullanıcılarının en yaygın şikayeti “Sesleri duyuyorum, ancak anlamıyorum.” şeklindedir. İşitme duyusu, sağ ve sol kulaktan gelen uyarıların korpuz kallozum denilen yapıda çaprazlanıp beyne gönderilmesiyle gerçekleşir. Tek taraflı işitme cihazı kullanımı da bu dengeyi bozar. Konuşmayı anlamak, ses şiddetini arttırmaktan daha çok bu dengenin sağlanmasıyla artar. Kullanıcılar çift taraflı işitme cihazı kullanımıyla benzer sesleri daha kolay ayırt edebilir ve uzak mesafedeki sesleri daha net duyabilirler.
- Gürültülü Ortamlarda Konuşma Anlamında Artış: Tek taraflı işitme cihazı kullanıcıları, özellikle gürültülü ortamlarda, konuşma seslerini daha iyi algılamak için cihazın sesini fazla yükseltebilir. Ancak bu, etraf gürültüsünün de artmasına ve rahatsızlık verici ötme seslerinin ortaya çıkmasına sebep olabilir. Çift taraflı işitme cihazı kullanımı sayesinde dengeli ve eşit ses ayarı sağlanıp gürültülü ortamlarda konuşma seslerini kaçırmadan konforlu dinleme deneyimi sunulur.
- Denge Duyusunu Koruma: Kulak aynı zamanda denge organıdır. Çift taraflı cihaz kullanımı mevcut denge duygusunu koruyacaktır ve denge şikayeti yaşayan kullanıcılarda da olumlu etki sunacaktır.
- Tinitusu (Çınlama) Daha Etkili Maskeleme: Çınlama şikayetiyle başvuran kullanıcılarımızın çoğu her iki kulağından gelen bir çınlama şikayetini ifade eder. Çift taraflı işitme cihazı kullanımıyla da kullanıcılara daha etkili bir çınlama maskelemesi yapılabilir.
- Her İki Kulağın Aktif Kalmasını Sağlamak: Sağ ve sol kulağımızda iki ayrı işitme korteksi bulunmaktadır. Tek taraflı işitme cihazı kullanımlarında, cihaz kullanılmayan kulağın işitme korteksinde ve iç kulağın aktifliğinde zayıflama meydana gelecektir. Çift cihaz kullanımı bu problemin önlenmesini, her iki kulağın birden aktif kalmasını ve daha ileri yaşlarda işitme cihazı kullanım memnuniyetinizin devamlılığını sağlayacaktır.
- Laterelazisyon Yönsellik Algısında Artış: İki kulağında da işitme kaybı olan kullanıcılar tek taraflı işitme cihazı kullandığında ses hangi yönden gelirse gelsin işitme cihazı kullandığı taraftan duyacaktır. Çift taraflı cihaz kullanımı kullanıcılara yönsellik algısı kazandıracaktır.
Ek olarak işitme cihazlarının gelişmiş bağlantı özelliklerinden bazıları genellikle çift cihaz kullanımında aktif olmaktadır (Örneğin Signia marka OVP özelliği vb.).
Anlaşıldığı gibi her iki kulakta da işitme kaybı olan kişilerin tek taraflı işitme cihazı kullanmaları, kullanıcılar için belli başlı şikayetlere sebep olabilir. Bu nedenle, uzmanlar olarak her kullanıcıya konuyla ilgili gerekli bilgilendirmeleri yapmalı, referanslar sunmalı ve kullanıcıların önyargılarını kırmaya yönelik örnekler vermeliyiz. Ekonomik açıdan zor durumda olan kullanıcılarımıza imkan dahilinde ödeme kolaylığı sunabilir veya gelecekte işitme sağlığı için bütçe planlaması yapmalarının önemini vurgulamalıyız.
İyi günler. :)